18.3.2013

Tuokaa Alfredo Garcian pää (1974)

Pakko myöntää, Sam Peckinpah nousee listoillani elokuva elokuvalta korkeammalle korokkeelle. Ja sitten kiitos Helsingin kirjastolaitokselle, joka pystyy tarjoamaan sellaisia elokuvia, joita ei löydy Netflixistä, Filmtownista tai Anttilan alekorista.

Tuokaa Minulle Alfredo Garcian pää on todellakin tarina siitä, kuinka meksikolainen tilanomistaja pyytää - ihan syystäkin - toimittamaan itselleen Alfredo Garcian pään. Ilman ruumista. Aikanaan elokuva aiheutti paljonkin kohua aihevalinnallaan, mutta myös sen käsittelyllä. Nykyään, kun kidutusporno (esim Saw't) pyörii kaupungin isoimmilla kankailla, emme me pienet koiranpennut juuri mistään, mitä kankaalla näytetään, hätkähdä. Onneksi jälleen kerran ei ihan kaikkea näytetä, vaikka ohjaamossa istuukin hidastetun karikatyyrikuoleman jumala - itse Sam "Hurja Joukko" Peckinpah.

Tätä elokuvaa katsoessani tajusin Peckinpahin taistelukohtausten hämmentävän aikadilaation. Kuolleet lentelevät hidastetusti, kun samalla väliin leikatut elävät taistelevat normaalinopeudella. Leikkaus ja kuvien valinta on välillä vimmaisen vilperttiä, mutta ei silti päätöntä. Toisin kuin Alfredo Garcia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti