4.5.2013

Broken City (2013)

Broken City on keskinkertainen rikosdraamatrilleri, joka kuitenkin onnistuu tavoittamaan jotain film noirin karusta kauneudesta. Pääosassa on entinen kyttä, joka kyseenalaisten syiden ja syytteiden vuoksi joutuu eroamaan virastaan. Mitäpä muutakaan sellainen mies tekisi kuin alkaisi turvallisuuspalveluita tarjoavaksi yksityisyrittäjäksi. Niinhän Max Paynekin teki,  samalla tavalla imien inspiraatiota mustan elokuvan maailmasta.

Näppärä dialogi saattaisi olla hetkittäin suoraan Raymond Chandlerin kirjoista - mikäli Chandler kirjoittaisi nykykielen rumia sanoja täynnä olevaa tekstia vanhan kunnon sivistyskielen sijaan. Juoni puolestaan on paljon velkaa ainakin Chinatownille ja pelimaailman puolelta LA Noirelle. Molemmat siis jonkinlaista uus-noiria, joten ehkä Broken City on sitten post-noiria - ei sentään Loiria.

Broken City ei nouse millään tavoin esiin massasta. Elokuvassa kaikki on keskinkertaista. Kun nuorena miehenä elätin itseäni elokuvakriitikkona muutaman vuoden, näitä tuli teatteriin tasaisena virtana. Harmaan massan funktiona lieneekin saada hyvät ja susipaskat tuotokset erottumaan paremmin ja olemaan siksi mielenkiintoisempia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti